dimecres, 10 de març del 2010

Què és el dret a decidir?

Avui recuperem un article d'opinió d'en Salvador Cardús publicat al diari Avui el passat 31 de gener.
En aquest és fa una reflexió sobre que és el dret a decidir, on és fonamenta, on està reconegut, etc.

També explica les diferents postures dels partits catalans enfront aquesta expressió, i que segons l'autor, els hi serveix de paraigüa de manera que puguin acontentar a parts concretes dels seus possibles votants però sense espantar  d'altres sectors allunyats ideologicament d'un possible projecte d'emancipació nacional, ja que plantejar la independència significa una ruptura sigui amb cop de porta o sense.

Però potser la reflexió més interessant és la següent:

"L'expressió dret a decidir, doncs, cau en el parany de parar més l'atenció en aquell que hauria d'atorgar-lo, que no pas d'insistir en el necessari compromís de qui vol exercir-lo. [...], del que parlaria és del deure de decidir. Exigir drets significa tenir l'esperança posada en aquell que els ha de concedir, en aquest cas, cap a Espanya. En canvi, parlar de deures implica posar l'accent en l'obligació i el compromís de cadascú de nosaltres [...]. El deure de decidir assenyala l'exercici de la voluntat mentre que l'apel·lació al dret a decidir apunta a unes suposades obligacions d'uns tercers, que són els que esperem -inútilment- que canviïn. El deure de decidir recorda que la pilota és a la nostra teulada, mentre la reclamació del dret a decidir ajorna el debat sobre què és exactament allò que volem decidir..."
  
La plataforma Almacelles Decideix  neix des de la ciutadania i planteja un repte a tots els vilatans d'Almacelles. La consulta organitzada pel proper 25 d'abril és una forma de participació. La pilota és a la nostra teulada.
Share/Save/Bookmark

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada